От Световната метеорологична организация отчетоха, че изминалото десетилетие е  било най-горещото досега. Заради

...
От Световната метеорологична организация отчетоха, че изминалото десетилетие е  било най-горещото досега. Заради
Коментари Харесай

Отчетохме най-горещото десетилетие в човешката история

От Световната метеорологична организация регистрираха, че миналото десетилетие е  било най-горещото до момента. Заради високите температури се топят полярния и планински лед, а морското ниво се е покачило по-бързо, в сравнение с през 20-и век, съобщи ДПА/ Пи Ей мидия.

Ледниците са изтънели с " невиждания " един метър годишно, а континенталната ледена покрива на Антарктида е изгубила с съвсем 75 на 100 повече лед в интервала 2011-2020 година, в сравнение с в интервала 2001-2010 година

Това значи, че милиони хора по света ще имат по-малко прясна вода, а ниско разположените крайбрежни региони са застрашени да бъдат залети от възходящи приливи и отливи.

Глобалните парникови газове продължават да се усилват макар късия спад по време на пандемията от КОВИД-19, като всяко десетилетие е било по-горещо от предходното от 90-те години насам, оповестиха от СМО.

В интервала сред 2011 и 2020 година междинната световна температура е била с 1,1 градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните равнища, сочи анализът на организацията.

Най-горещите години на десетилетието са 2016 и 2020 година, а шестте най-топли години, взети дружно, са сред 2015 и 2020 година

" Всяко десетилетие от 90-те години насам е било по-топло от предходното и не виждаме непосредствени признаци за превръщане на тази наклонност ", сподели генералният секретар на СМО професор Петери Таалас.

" Повече страни оповестяват за рекордно високи температури, в сравнение с през което и да е друго десетилетие. Океанът ни се затопля все по-бързо, а темпът на повишаване на морското ниво се е нараснал съвсем двойно за по-малко от едно потомство ", добави той.
Според Таалас " губим конкуренцията да спасим топящия се айсберг и ледена завивка ". 

Топенето на ледената завивка на Гренландия е довело до повишение на морското ниво с 4,5 мм годишно в последното десетилетие спрямо 2,9 мм годишно в интервала 2001-2010 година

Единствените положителни вести са, че дупката в озоновия пласт над Антарктида се е свила спрямо предходните две десетилетия, както и че системите за ранно предизвестие за бедствия са се подобрили, което е довело до по-малко ранени и убити хора, отбелязва ДПА и Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР